Biologische en biodynamische wijnbouw ontrafeld

De laatste jaren heeft iedereen de mond vol van bio. Letterlijk en figuurlijk, want we besteden met z’n allen (gelukkig maar!) steeds meer aandacht aan de herkomst en productie van wat op ons bord of in onze glazen belandt. Ook wijnhuizen zetten volop in op biologische of biodynamische wijnbouw. Maar wat is precies het verschil?

Biologische wijnbouw

Bij biologische wijnbouw worden druiven op organische wijze en met groot respect voor het milieu geteeld, zonder gebruik van chemische stoffen. Dit moet de gezondheid en vruchtbaarheid van de grond waarin ze groeien optimaliseren. De bodem wordt op regelmatige basis bewerkt om een evenwichtige grond voor de wijnstokken te garanderen. Wijnhuizen en hun producten moeten een hoop vakjes kunnen aanvinken om aan de strenge EU-normen te voldoen en een biolabel te ontvangen.

Biodynamische wijnbouw

Bij biodynamische wijnbouw gaat men nog een hele stap verder. Het doel is om de grond waarin de druiven groeien op een actieve manier nóg vruchtbaarder en gezonder te maken door het gebruik van preparaten op basis van plantaardige, minerale of dierlijke stoffen. Daarnaast doet men bij biodynamische wijnbouw beroep op kosmische krachten (die de toevoeging ‘dynamisch’ verklaren). Men werkt in deze filosofie in overeenstemming met de energie van zon, planeten, water en zuurstof die leven scheppen en het in leven houden.

Door de principes van de biodynamische wijnbouw nauwgezet toe te passen, verbetert de kwaliteit van grond, plant én eindproduct en zullen wijnstokken bijvoorbeeld beter beschermd zijn tegen ziektes en parasieten

Ons aanbod

Bij Hasselt Millésime dragen we onze planeet een warm hart toe. Als dat even in combinatie met uitstekende wijnen kan, zoveel te beter! We hebben dan ook een mooie selectie biologische en biodynamische wijnen in ons gamma om jullie en jullie klanten het beste van de natuur (uit) te schenken

Chateau Maris

Neem nu het Franse wijnhuis Château Maris, dat zijn product zonder omwegen the most desirable and inspiring sustainable French wine noemt. Het werd opgericht door de Brit Robert Eden, die zich na jaren zwerven langs internationale wijngebieden in de Zuid-Franse Languedoc settelde.
In 1997 schakelde Eden (je moet haast, met zo’n naam!) vanuit zijn passie voor de natuur en al wat leeft over op organische en biodynamische wijnbouw: “Het gaat me erom de hele cyclus te respecteren, niet alleen een deeltje ervan.” Sinds 2004 zijn de wijnen van Château Maris biodynamisch gecertificeerd. Als pionier in deze aanpak geeft hij wereldwijd advies en lezingen over biodynamische wijnbouw en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Leuk weetje: Eden bouwde zelfs een 100% plantaardige wijnkelder van hennep en hout. Het Amerikaanse wijnmagazine Wine Spectator noemde Château Maris terecht één van de vijf meest milieuvriendelijke wijnhuizen ter wereld. Dat kan tellen.

Ontdek het assortiment    Bestel hier

Raimat

Neem nu het Spaanse wijnhuis Raimat, dat zijn terroir vond in het dorre woenstijnlandschap van Lleida in Catalonië. Je leest het goed: woestijnlandschap. In 1914 ontdekte de visionair Manuel Raventós dat er een rivier onder deze dorre grond stroomde en hij startte er prompt een wijngaard. Niet zonder succes, want in 1917 vond de eerste oogst plaats en ruim een halve eeuw later werden op dit terroir de eerste internationale kwaliteitsrassen verbouwd. Eind jaren ’80 bouwde Raimat er een nieuw wijnhuis, waarin ecologische landbouw algauw een prioriteit werd. In 2008 ontving het hiervoor dan ook een officieel certificaat en een dikke tien jaar later het Europese bio-label. Het mag duidelijk zijn dat de familie Raventós ervan overtuigd is dat zorg dragen voor de natuur resulteert in betere wijn. Een overtuiging die we na de proef op de som alleen maar kunnen bevestigen.

Ontdek het assortiment     Bestel hier

Vind je dit artikel interessant?

deel het hier

Terug naar het overzicht