Pinot Grigio en Pinot Gris: ongekend populaire alleskunners aan tafel

Nu de lente overgaat in de zomer, is er één wijn waar iedereen zin in krijgt: Pinot Grigio. Dat deze druif wereldwijd geliefd is, blijkt wel uit het feit dat hij zijn eigen internationale feestdag heeft. Pinot Grigio Day wordt ieder jaar op 17 mei gevierd, ook bij Hasselt Millésime. Wij trekken er zelfs een hele week voor uit, want deze populaire druif verdient wat ons betreft alle aandacht. En daarin staat de Pinot Grigio niet alleen: we belichten ook de Franse variant Pinot GrisDeze twee wijnen zijn qua smaak subtiel anders, maar hebben dezelfde genen.   
 

De oorsprong van Pinot Grigio

Laten we beginnen in Italië. Pinot Grigio is een witte druivensoort waar witte wijnen van gemaakt worden, volbloedfamilie van de Pinot Noir. De kleur van de schil is lichtgrijs – het Italiaanse Grigio betekent dan ook ‘grijs’ in het Nederlands. Pinot Grigio is geen Italiaanse druif van oorsprong, maar wordt al jarenlang uitgebreid gecultiveerd in Noord-Italiaanse regio’s zoals Alto Adige. De Italianen hebben de druif naar een ongekend populair niveau gebracht: inmiddels wordt hij wereldwijd verbouwd, en zijn wijnliefhebbers in tutto il mondo verzot op alle mogelijke varianten.

Pinot Grigio of Pinot Gris

Eén druif, twee wijnen. Pinot Grigio en Pinot Gris zijn afkomstig van dezelfde druif, maar het verschil zit hem in het feit dat de ene een Italiaanse wijn is, en de ander een Franse. Waar de druiven staan aangeplant beïnvloedt de uiteindelijke wijn, maar qua smaak zijn de verschillen klein: de Pinot Gris is iets complexer, voller en zoeter van smaak. De textuur is olieachtig, en in de neus herken je zomers fruit zoals meloen, peer of abrikoos. De Italiaanse Pinot Grigio daarentegen is lichter en fruitiger. Afhankelijk van de locatie van de wijngaard worden deze druiven wat minder rijp, wat meer citrusfruit in de wijn oplevert. Met zijn friszure smaak van limoen en groene appel is deze wijn iets droger dan de Pinot Gris.

Alleskunners aan tafel

Wat beide wijnen zo geliefd maakt, is dat ze heerlijk wegdrinken op een zonnige middag op het terras of gemoedelijke zomeravond. Het zijn alleskunners, die zich beide eenvoudig aanpassen aan het moment. Daardoor zijn het ook heerlijke wijnen voor op tafel, en de lijst met wijn-spijscombinaties is eindeloos. Beide gaan geweldig samen met lichte, zomerse gerechten. Pinot Grigio combineert als vanzelfsprekend heerlijk met Italiaanse antipasti, een caprese-salade en pasta’s met licht gegrilde wit vis. De Pinot Gris heeft iets meer body dan zijn Italiaanse broer, en gaat daarom goed samen met lichte vleesgerechten zoals geroosterde kip of kalfsoester met romige saus. Ook lekker: meloen met Iberico-ham en komkommer velouté met gember. Zelfs visterrines en tonijntartaar zijn een goede combinatie met Pinot Gris.

Onze favorieten 

Balthazar Fry - Pinot Gris 

Een Pinot Gris uit het hart van de Elzas. Deze wijn van Balthazar Fry is echt een alleskunner aan tafel. De temperatuur bepaalt namelijk deels hoe deze wijn smaakt. Hoe kouder, hoe lichter. Als je hem minder koud schenkt wordt hij juist ronder en rijker. Overall is hij zacht van smaak, met in de neus zomers fruit zoals peer en een vleugje rokerig hout. Eén van de parels van wijnhuis Balthazar Fry, het bleekgele goud van de Elzas.

Regio: Elzas, Frankrijk
Druivenras: Pinot Gris 

meer info

Lenotti - Corte Olivi - Pinot Grigio 

Bleekgeel van kleur, met een exotisch en fruitig aroma van peer, meloen en ananas. De Pinot Grigio van Lenotti groeit aan wijnstokken rond het Italiaanse Gardameer en wordt relatief vroeg geoogst. Dit maakt deze wijn iets droger dan de Franse varianten, en leidt tot een frisse, evenwichtige smaak met goede elegante zuren. Geweldig als aperitief of bij gerechten met gegrilde witte vis.

Regio: Veneto, Italië
Druivenras: Pinot Grigio 

meer info 

 

Tenuta Ca'Bolani - Pinot Grigio 

Aroma's van bloemen en kruidigheid. Past perfect bij vis, wit vlees en gerechten op basis van groenten. 

Regio: Friuli, Italië
Druivenras: Pinot Grigio 

meer info 

Mac Murray - Pinot Gris 

Mooie geur van witte bloemen, gebakken appel en peer. De smaak is vol en romig met een rijk aroma van perzik, ginger en appels. Past goed bij varkensvlees, kip, salades en pasta's. 

Regio: Californië, USA
Druivenras: Pinot Gris

meer info

Vind je dit artikel interessant?

deel het hier

Terug naar het overzicht