Om de juiste zomerwijn uit te kiezen moet je rekening houden met een aantal kenmerken.

Wij zetten de belangrijkste op een rijtje:

 

Fris en droog

Zoete en houtgerijpte wijnen hebben vaak een vollere, zwaardere smaak. Kies daarom voor frisse, droge wijnen! 

Lichte wijn met een laag alcoholgehalte

Hoe meer alcohol, hoe zwaarder de wijn. Ook wat textuur en body betreft mag je niet te zwaar gaan. Ga daarom voor lichte wijnen.

Geschikt om te koelen

Warme avonden vragen natuurlijk om gekoelde wijn! Zo moeten erg droge, witte wijnen geserveerd worden op een temperatuur tussen de 12° en 14°C. Iets minder droge, witte wijnen tussen de 8° en 10°C en zoete, witte wijnen nog minder, namelijk 6° tem 8°C.

Passend bij zomerse gerechten

Denk bijvoorbeeld aan een frisse salade of BBQ-gerechten, hierbij passen knapperige en sappige wijnen.

Kies een wijn met een hoger zuurgehalte

Omdat we meer maaltijden eten die met een vinaigrette worden geserveerd, zoeken we ook wijnen met een vrij ok tot hoog zuurgehalte. Ze geven de wijn pit, zorgen voor een frisse smaak en versterken de aroma’s.

Hou het simpel en ga voor een minder complexe wijn

We eten vaak buiten of picknicken met familie en vrienden. Het mag dus wat eenvoudiger en daardoor zijn we in de zomer niet steeds op zoek naar hoge complexiteit. 

Natuurlijk zijn er ook bepaalde druivensoorten en wijnregio’s die uitermate geschikt zijn voor een frisse zomerwijn, zoals Albariño uit Rías Baixas in Noord-Spanje of een witte wijn uit Italië en Zuid-Frankrijk. Een Torrontes uit Argentinië is tot slot een echte showstopper. De mogelijkheden voor een goede zomerwijn zijn dus eindeloos. Hierbij een selectie van enkele toppers.

 

 

Uno di Uno - Vermentino

Deze strogele wijn met groene impressies heeft frisse aroma’s van cederhout, perzik, abrikoos en appel met gebalanceerde zuren. Schenk hem koel, tussen 10°C en 12°C, om er optimaal van te genieten. De Uno di Uno complimenteert jouw beste visgerechten en is heerlijk bij schaaldieren. Mosselen zijn dus altijd een goed idee. Mag het wat chiquer? Maak dan een lekkere kreeft klaar! 


  • Puglia ITALIË
  • Vermentino

 

meer info

Montecillo - Singladuras Albariño

Wil je het wat verder gaan zoeken en staat er Indisch of Mexicaans op het menu? Zet dan de Montecillo - Singladuras Albariño koud. Hij heeft een zeer elegante neus, met smaken zoals jasmijn en sinaasappel. Je vindt noties terug van zoete appel en gedroogde kruiden. In de mond is deze wijn rijk en vol met een levendige zuurtegraad. Deze wijn wordt de ster van de avond!


  • D.O. Rioja, Spanje
  • 100% Albariño

 

meer info

Zonnebloem - Blanc de Blanc

Een explosie van tropische smaken, voornamelijk guava en passievrucht. Dat is wat deze Blanc De Blanc typeert. Een medium-body wijn met een verfrissende, zuurtegraad, veel tropische fruitsmaken zoals guava en zoete meloen die blijven hangen in de afdronk. Drink de Zonnebloem koud, tussen 6°C en 8°C is ideaal. Nog aan het twijfelen over wat je hierbij wil serveren? Een pasta met smeuïge tomatensaus past perfect bij deze wijn. Als je liever iets lichter op het menu zet, maak dan een salade met scampi’s klaar.


  • 80% Chardonnay, 
  • 20% Sauvignon blanc 
  • Stellenbosch ZUID-AFRIKA

 

meer info

Frei Brothers - Sauvignon Blanc

Deze Sauvignon Blanc heeft aroma’s van ananas, kiwi, lychee en tropisch fruit. In de mond is deze wijn rijk en crispy met lichte zuren van limoen en meloen. Schenk hem best op 12°C om alle smaken mooi tot hun recht te laten komen. Hij combineert uiterst goed met visgerechten en geitenkaas. Kies dus eens voor een gebakken zalmfilet om aan je gasten te serveren.


  • Sauvignon Blanc 
  • Russian River Valley CALIFORNIA, USA

 

meer info

Vind je dit artikel interessant?

deel het hier

Terug naar het overzicht