OVER MARQUIS DE POMEREUIL

Tijdloze kwaliteit

Christian Jojot bezit al ruim twaalf jaar lang dit derde oudste champagnehuis ter wereld. Zijn overgrootvader, Marie Jojot, was ooit één van de vijftien oprichters. Zij waren de enigen die in 1922 hun ranken trouw bleven, ook al werden hun wijnstokken meermaals getroffen door tragische klimatologische en historische gebeurtenissen. Zo werden de ranken in 1895 door phylloxera (druifluis) aangetast. Nadien werden ze een tijd lang verwaarloosd toen de economische crisis ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog toesloeg.

De afgelegde route

Het gemeenschappelijke doel van de vijftien founding fathers was om de ranken nieuw leven in te blazen en ten volle tot bloei te laten komen. Dit leidde tot de oprichting van de Riceys-groep. Waar hun champagne voorheen als tweederangs gezien werd, behaalde hij zijn AOC (Appellation d'origine Contrôlée) in 1927. 

In de jaren 30 werden er duizenden flessen van hun champagne geproduceerd. Weer dertig jaar later bleek het succes zo groot dat de wijnbouwers extra land moesten kopen om voldoende druiven te kunnen aanplanten. In de jaren zeventig werd het merk zoals we het nu kennen officieel opgericht: Marquis de Pomereuil.

Ondertussen zijn we vijftig jaar verder en produceert de coöperatieve drie AOC-wijnen: Champagne, Coteaux Champenois en de beroemde Rosé des Riceys.